Klassiek Tuinmeubilair

Published Dec 22, 22
6 min read

Vincent Van Duysen Tuinmeubilair

De lente breekt weer aan. Tijd om mijn houten tuinmeubelset uit de schuur te halen en op het terras te zetten. Maar na drie jaar blijken de tuinstoelen en tuintafel toch wat vaal en lelijk te worden en begint het hout zelfs op een paar plaatsen wat te splijten, barsten en buigen.

Een snelle Google-zoektocht leert me dat ik kan kiezen uit lak, beits en olie. Olie lijkt het meest milieuvriendelijk, dus dat kies ik. Maar werkt olie ook lekker en beschermt het mijn meubelen tegen weer en wind? Lak vormt een laagje over het hout. Daardoor is het hout beter beschermd, maar de lak kan ook barsten of brokkelen en dat ziet er niet uit (tuinmeubelen westland).Beits trekt grotendeels in het hout, waardoor de nerf beter zichtbaar blijft en de beits minder snel zal barsten dan een lak. De meeste beitsen gebruiken chemisch oplosmiddel, maar er zijn ook beitsen op waterbasis. Olie trekt helemaal in het hout, waardoor het de meest natuurlijke uitstraling houdt. Doordat er geen laagje om het hout zit, heb je sneller een buts of kras in het hout zelf.

Deze olie lijkt me dus een prima milieubewuste keuze. Volgens de verpakking moet ik vergrijsde tuinmeubelen eerst schoonmaken met huishoudammonia en een schuurspons, dan naspoelen met warm water en vervolgens wachten tot het hout weer droog is. Maar de lente komt eraan en ik ben enthousiast. Dus ik besluit dan even vluchtig het stof eraf borstelen ook wel voldoende is en ga aan de slag. tuinmeubelen westland.

Die kleur trekt gelukkig snel weg waarna een mooie warme roodbruine houtkleur overblijft. De dunne olie is wel even wennen. Je hebt snel druipers in hoekjes en die wil je voorkomen om overal een mooie gelijke laag te krijgen. Gelukkig is de olie erg vergevingsgezind. Als je een druiper na 5 minuten pas tegenkomt, kun je hem eenvoudig met een kwast wegwerken en zie je er even later niks meer van.

Tuinmeubilair Huren

Door het gebrek aan chemische oplosmiddelen merkte ik dat de zware delen uit de olie naar beneden leken te zakken. Na twee tuinstoelen was de bovenste laag olie in het blik wat dunner dan aan het begin. Vandaar dat er op de verpakking staat dat je niet alleen voor, maar ook tijdens het verven moet roeren.

Tot slot duurt het een paar dagen voordat de olie helemaal is ingetrokken. Na een dag was het hout nog wat plakkerig. Maar na drie of vier dagen kon ik er weer gewoon op zitten. Tijd voor het oordeel: is olie op waterbasis een geschikt milieuvriendelijk alternatief voor verf of beits op basis van terpentine voor tuinmeubelen? Het resultaat: Rechts een onbehandelde stoel, links een stoel 48 uur na behandeling met olie - tuinmeubelen westland - tuinkasten hardhout.

De olie was even wennen, maar na een paar minuten had ik de smaak te pakken. De verwerking is prima en misschien zelfs wel makkelijker dan lak omdat de olie in het hout trekt en daardoor kleine slordigheidjes verdoezelt. Of het hout goed beschermd is tegen weer en wind, is zo snel moeilijk te zeggen.

Het milieu is in ieder geval goed beschermd met deze oplossing, want er zit nauwelijks oplosmiddel in. De kleur is natuurlijk smaak. Maar ik houd wel van houten tuinmeubelen met een natuurlijke uitstraling en daar slaagt deze olie prima in. De houtstructuur komt mooi naar voren en de tuinset ziet er weer fris en goed uit.

Als we de eerste zonnestralen weer op onze huid voelen en het groen aan de bomen ontluikt, krijgen we altijd vragen over het onderhoud en het schoonmaken van het houten tuinmeubilair. Kastanjehout en eikenhout hoef je in principe niet te behandelen. Het hout is van nature beschermd tegen vocht en weersinvloeden. tuinmeubelen westland.

Pergola Tuinmeubilair

Kastanjehout en eiken vergrijst. tuinmeubelen westland. Dat is een natuurlijk verteringsproces (dat gelukkig heel langzaam gaat; het duurt misschien wel honderd jaar voor een tafelblad verteerd is πŸ˜‰ ) In het voorjaar kunt u het hout schoonmaken met groene zeep en water. Gebruik een harde borstel of een schuurspons en laat de groene zeep even intrekken.

De groene aanslag zal dan verdwijnen; het hout zelf blijft grijs. Om houten meubels te reinigen kunt u ook een mengsel maken van soda en heet water. Hiermee verwijdert u de aanslag van algen, maar het hout blijft (natuurlijk) grijs. Er zijn mensen die die grijze kleur niet mooi vinden of die de geelbruine houtkleur mooier vinden.

U kunt het meubelstuk behandelen met gekookte lijnzaadolie. U moet hiermee beginnen als het meubelstuk nog bruin (lees: nieuw) is (tuinmeubelen westland). Het hout moet wel goed droog zijn, anders krijgt u kringen in de meubels. Wilt u de houtkleur behouden, dan zult u het meubelstuk vaak (zeker in het begin om de twee maanden) moeten behandelen.

U kunt uw meubelen opschuren. De bruine kleur wordt snel weer zichtbaar, maar u moet het ver afschuren om al het grijs weg te krijgen. Als er inmiddels wat kleine scheuren in het hout zijn ontstaan, dan zal de grijze kleur daar verder ingetrokken zijn. Het zal niet meevallen om te tafel weer egaal bruin te krijgen (ronde tuintafel 140 cm).

Er is een manier om ook die moeilijk bereikbare plekken schoon te krijgen en dat is met een hogedrukspuit - tuinmeubelen westland. Wij hebben dat gedaan met een picknickset die al jΓ‘ren hier in weer en wind buitenstaat. Hij wordt prachtig schoon, maar… het is niet echt goed voor het hout. Door de harde straal van de hogedrukspuit, spuit u de houtnerf open.

Tuinmeubilair 2021

Uiteraard kunt u de tafel weer glad schuren. Houdt u er rekening mee dat een dergelijke schoonmaakactie wel effect kan hebben op de duurzaamheid van de tafel. Dit geldt met name voor kastanjehout. In de loop van de jaren loopt uit looizuur uit het hout en zullen weersinvloeden meer vat hebben op het hout - tuinmeubelen westland.

Je bezoekt onze webshop met een verouderde browser. You are visiting our site with an outdated browser, waardoor de webshop mogelijk niet optimaal functioneert. We adviseren om gebruik te maken van een andere browser. Om optimaal te kunnen genieten van je tuin en het lekkere weer komen tuinmeubelen goed van pas. tuinmeubelen westland.

Het ene materiaal vergt namelijk meer onderhoud en is gevoeliger voor weersinvloeden dan het andere. Daarom geven we je de beste tips om ervoor te zorgen dat jouw tuinmeubelen het hele jaar door in topconditie blijven. Aan de slag! Om de levensduur van je tuinmeubelen te verlengen, is het belangrijk dat je ze schoonmaakt, eventueel behandeld en opbergt (tuinmeubelen westland).

Een meubel van hout moet bijvoorbeeld regelmatig behandeld worden, terwijl een meubel van kunststof zo goed als onderhoudsvrij is. Hieronder lees je per materiaal wat de beste manier is om jouw tuinmeubelen in goede staat te houden. Aluminium tuinmeubelen zijn heel makkelijk te onderhouden, maar dat betekent niet dat ze helemaal onderhoudsvrij zijn - tuinmeubelen westland.

Navigation

Home

Latest Posts

Wow Meubelen

Published Jan 19, 23
6 min read

Definitie Tuinmeubilair

Published Jan 05, 23
6 min read

Lounge Tuinstoelen

Published Jan 05, 23
10 min read